Αργά ή γρήγορα όλα αρχίζουμε και μπαίνουμε σε σκέψεις σχετικά με ερωτήματα όπως «μήπως γερνάμε», «μήπως τα χρόνια περνάνε γρήγορα;», «μήπως σε λίγο καιρό θα σηκώνονται στα λεωφορεία για να καθόμαστε;» κι άλλα τέτοια δυσάρεστα.
Φυσικά κάποτε θα έρθει και αυτή η στιγμή. Όπου επίσημα θα μπορούν να μας φωνάζουν παππού. Όμως μια ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία και τη Σουηδία μας δίνει δικαίωμα να ελπίζουμε ότι (τουλάχιστον) αυτή η στιγμή θα αργήσει αρκετά.
Βρήκαν τον λόγο που γερνάμε
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Moscow State University και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επικεντρώθηκε στον ρόλο που παίζουν τα μιτοχόνδρια στη διαδικασία γήρανσης των οργανισμών.
Και μέσα από αυτή την επιστημονική διαδρομή μάλλον βρέθηκαν μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αλλάξει τόσο τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι γιατροί το θέμα του γήρατος όσο και των ασθενειών που προκύπτουν από αυτό.
Μάλιστα ίσως αυτή η έρευνα αλλάξει εξολοκλήρου τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέμα των γηρατειών. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία είχαν υποστεί μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Η μετάλλαξη επιτάχυνε τη «μιτοχονδριακή μεταλλαξιγένεση» με τέτοιο τρόπο ώστε τα ποντίκια αντί για 2 χρόνια να ζούνε ένα. Εκεί παρατηρήθηκε πως τα πειραματόζωα παρουσίαζαν συμπτώματα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες παρουσιάζονται κατά το δεύτερο και τελευταίο έτος της ζωής τους: είχαν χάσει βάρος, είχαν μικρύνει σε μέγεθος, είχαν αναπτύξει οστεοπόρωση καθώς μικρότερη ευελιξία όπως και δυνατότητα πρόσληψης οξυγόνου.
Όλα τα συμπτώματα του γήρατος με άλλα λόγια. Τώρα σε κάποια από αυτά, στα οποία χορηγήθηκε μια ουσία με το όνομα SkQ1, η οποία προστατεύει τα μιτοχόνδρια, παρατηρήθηκε ότι δεν επιταχυνόταν η διαδικασία γήρανσης.
Αν λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας διπλοτσεκαριστούν και επιβεβαιωθούν, ίσως έχει βρεθεί ένας τρόπος όχι για να μην γεράσουμε ποτέ αλλά τουλάχιστον να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την τρίτη ηλικία!