Ανοιχτός στο κοινό ο Φάρος Ηραίου Περαχώρας – Μελαγκάβι

0
3

Το πολεμικό Ναυτικό ανοίγει στο κοινό 23 φάρους σε ολόκληρη την Ελλάδα……

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων 2018 – Ανοιχτός στο κοινό θα είναι ο Φάρος Ηραίου Περαχώρας – Μελαγκάβι στις 19/8/2018

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.

Το κοινό θα μπορεί να τους επισκεφθεί, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.

Μεταξύ των 23 φάρων που είναι στην λίστα σε όλη την επικράτεια είναι και ένας φάρος στην Κορινθία: Μελαγκάβι –Φάρος Ηραίου Περαχώρας (Λουτράκι) .

Ο φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της ‘Ηρας που βρίσκεται κοντά του) στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια. Oδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου.

Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ..

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 19 ν.μ. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Λουτράκι προς την λίμνη της Βουλιαγμένης