12 Αυγούστου στο Αστεροσκοπείο Στεφανίου* –
Μέγιστο βροχής διαττόντων , “ Περσείδες” , 8.30μμ
Ο Δήμος Κορινθίων, η Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου,
την Κυριακή το βράδυ,θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο κοινό
τα νέα υπερσύγχρονα όργανα παρατήρησης μακρινών ουράνιων αντικειμένων
που αγόρασε ο Δήμος Κορινθίων για να ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός του Αστεροσκοπείου Στεφανίου.
Η αγορά αφορά, ένα τελευταίου τύπου ρομποτικό κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 35 cm και ένα αντίστοιχο ηλιοσκόπιο διαμέτρου 112mm.
Τα όργανα αυτά, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Αστεροσκοπείου Στεφανίου θα εγκατασταθούν μόνιμα και θα εξυπηρετούν τις αναζητήσεις των παρατηρητών.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ξενάγηση στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό και παρατήρηση των πλανητών Άρη, Κρόνου και Δία καθώς καθώς και άλλων αντικειμένων του βαθέως ουρανού. Σε λειτουργία θα βρίσκεται και το ιστορικό ερευνητικό τηλεσκόπιο των 30 ιντσών.
Το φαινόμενο των Περσείδων θα κορυφωθεί εκείνο το βράδυ και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Νέα Σελήνη (11/8).
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο την περίοδο αυτή με την μέγιστη έξαρσή της τις πρωινές ώρες της 13ης Αυγούστου όταν το θέαμα υπόσχεται να είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση 75-150 μετεώρων κάθε ώρα. Η βροχή αυτή ονομάζεται «Βροχή των Περσείδων» επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα, κοντά στο άστρο ήτα Περσέα, και οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (109/P Swift Tuttle ).
Στην περίπτωση της Βροχής των Περσείδων συμβαίνει το εξής: καθώς η Γη περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Αύγουστο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Έτσι καθώς η Γη τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή «πεφταστέρι».
* Η βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Πολιτιστικού Ανταμώματος Στεφανίου που διοργανώνει ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας από τις 8 έως τις 15 Αυγούστου 2018 στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού (πρώην Δημοτικού Σχολείου) και του Αστεροσκοπείου Στεφανίου. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν στόχο την επαφή του κοινού με την ιστορία, τον πολιτισμό και την επιστήμη της Αστρονομίας και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων.