Η ιστορία της τσουχτής, της μακαρονάδας που είναι φτωχή σε υλικά, αλλά πλούσια σε γεύση και…θερμίδες, μας πάει αρκετά πίσω στο χρόνο.
Τότε που η Μανιάτισσες, έπρεπε να φροντίζουν για τα πάντα. Τα χωράφια, τα ζώα, το σπίτι, τα παιδιά, τον άντρα…
Ο χρόνος λιγοστός, όπως λιγοστά ήταν και τα υλικά στην κουζίνα. Παραδοσιακά, χειροποίητα, κατευθείαν από τον κήπο, ή το κοτέτσι, σίγουρα δεν υστερούσαν σε φρεσκάδα και γεύση.
Στην αγροτική οικονομία της Μάνης οι “Τσουχτές” θεωρούνταν ένα πιάτο “πολυτέλειας”, ικανό να προσφερθεί σε απρόσμενους επισκέπτες καθώς διαθέτουν υλικά που μπορούν να ισορροπήσουν την έλλειψη κρέατος στο σπιτικό» γράφει στη σελίδα του το εστιατόριο Μάνη-Μάνη.
Αυτή την συνταγή της τσουχτής, η οποία απαιτεί ελάχιστα υλικά μπορείτε να την κάνετε στο σπίτι σε πολύ λίγο χρόνο.
Θα χρειαστείτε:
Υλικά
500γρ μακαρόνια με τρύπα – ή παραδοσιακές μακαρούνες
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι χοντρό για το βράσιμο
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
5 κουταλιές της σούπας ξερή μυζήθρα
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο—
4 αυγά
1 κουταλιά σούπας βούτυρο νωπό
Εκτέλεση
Βάζετε τα μακαρόνια να βράσουν στο αλατισμένο νερό -στη συσκευασία αναγράφεται ο χρόνος. Μόλις βράσουν τα σουρώνετε και τα βάζετε πάλι στην κατσαρόλα. Τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά «καίμε» λίγο το βούτυρο και ρίχνουμε τη μυζίθρα. Ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και μόλις ροδίσει αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το καυτό βούτυρο με το τυρί στα μακαρόνια και ανακατεύουμε να πάρουν όλα γεύση.
Τηγανίζουμε στο ίδιο τηγάνι, μέσα σε νωπό βούτυρο τα αυγά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και φροντίζουμε να τα βγάλουμε έγκαιρα ώστε να είναι μελάτα.
Βάζουμε στα πιάτα τα μακαρόνια και από πάνω ένα αυγό.
Προσθέτουμε λίγο πιπέρι ακόμα.
Καλή όρεξη!
Οι φωτογραφίες είναι από το εστιατόριο Μάνη-Μάνη