Ελληνικό ένα στα πέντε κιλά σταφύλι στην Ευρώπη

0
42

Ηπαραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ελλάδα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 304.000 τόνους ετησίως την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit Hellas. Με την ποσότητα αυτή να αντιπροσωπεύει το 19% της ευρωπαϊκής και το 1,4% της παγκόσμιας παραγωγής αντίστοιχα, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, παράγοντας από κοινού το 90% της ΕΕ. Την περασμένη χρονιά, η χώρα μας κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας τόσο σε αξία, που άγγιξε τα 140 εκατ. ευρώ, όσο και σε ποσότητα εξαγωγών, με την ΕΕ να είναι ο κύριος παραλήπτης της ελληνικής παραγωγής και τις Γερμανία και Βρετανία να αποτελούν τις κύριες χώρες προορισμού. Οι σημαντικότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας είναι η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Παραγωγή – συγκομιδή

Τουλάχιστον κατά ένα δεκαήμερο πρώιμη χαρακτήρισαν τη χρονιά οι παραγωγοί στο σύνολο της χώρας, με τις περισσότερες ποικιλίες να έχουν συγκομιστεί ή να συγκομίζονται αυτές τις ημέρες, ενώ Κρήτη και Πελοπόννησος έχουν ήδη αρχίσει τη συγκομιδή της Σουλτανίνας. H Victoria έχει ήδη αρχίσει να μαζεύεται στον Τύρναβο αλλά και στην Καβάλα από τα σκεπαστά αμπέλια, ενώ οι παραγωγοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει πέρα από τα μέσα Αυγούστου και η συγκομιδή στα ανοιχτά, ώστε να αρχίσει αμέσως μετά το μάζεμα της Σουλτανίνας. Ακόμη και τα όψιμα Crimson, ανερχόμενη ποικιλία στην Ελλάδα, αναμένεται να συγκομιστούν νωρίτερα φέτος. Περίπου στις 20 Αυγούστου θα αρχίσουν να μαζεύονται στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Παπαβαΐτση, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Χάλκης. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Μάρκο Λέγγα, πρόεδρο του ΑΣ Πήγασος «7 grapes» στην Κορινθία, «με τις έως τώρα εκτιμήσεις, έως τις 10 Σεπτέμβρη θα έχουν μαζευτεί όλα τα σταφύλια για να μεταπηδήσουμε στα Crimson».

Οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε πρωιμότητα την παραγωγή, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός από κατά τόπους καταστροφές, δεν δημιουργούν συνθήκες για ασφαλείς εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas, με τα έως τώρα δεδομένα, «στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται παραγωγή και εξαγωγές».

Προβλήματα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού εντοπίζονται στην περιοχή της Κρήτης, καθώς μετά την κακή περσινή χρονιά λόγω καύσωνα, «μειωμένη βλέπουν και τη φετινή παραγωγή λόγω της ανομβρίας. Tα αμπέλια που έχουν φορτία είναι ελάχιστα», μας λέει ο Γιάννης Βλαχάκης, αμπελοκαλλιεργητής στις Αρχάνες. «Η υγρασία που επικράτησε έφερε μυκητολογικές ασθένειες και περονόσπορο», ανέφερε ο Πολύδωρος Αναστασάκης, καλλιεργητής από τη Μεσαρά Ηρακλείου, «μία περιοχή όπου η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει, αφήνοντας τις Αρχάνες και την περιοχή του Αλεβιζίου να κρατάνε, με μειωμένες ωστόσο εκτάσεις».

Αγωνία για ένα ασταθές καλοκαίρι έχουν και στην Πελοπόννησο, καθώς ζημιές στα αμπέλια προκάλεσαν όχι μόνο οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου, αλλά και οι ισχυροί άνεμοι των τελευταίων ημερών, καθώς έριξαν αρκετά σκεπάσματα και υποστυλώσεις, αυξάνοντας την ένταση και το άγχος ανάμεσα στους παραγωγούς. «Είμαστε πάνω από τα σταφύλια, όλοι οι παραγωγοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέγγας, συμπληρώνοντας πως «το εμπορικό κομμάτι, μέχρι να γίνει η συγκομιδή, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, λόγω της ανησυχίας για τον καιρό». Στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης, αρκετά αμπέλια είχαν πρόβλημα με τη μυκητολογική ασθένεια ίσκα, «ωστόσο αναμένουν καλή παραγωγή, κοντά στους δύο τόνους το στρέμμα, καθώς δεν αντιμετώπισαν τους περσινούς παγετούς», σημείωσε ο Κώστας Λυμπερόπουλος, παραγωγός από το Ζευγολατιό Αρκαδίας.

Και στον Τύρναβο, όμως, ζημιές σημειώθηκαν στις πρώιμες ποικιλίες, όπου ειδικά για τα Cardinal οι απώλειες υπολογίζονται στο 60%-70%, λόγω των πρωτόγνωρων ποσοτήτων νερού που έπεσαν στην περιοχή, όταν τα σταφύλια ήταν στο προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, όπως δήλωσε ο αμπελοκαλλιεργητής Θανάσης Χαλούλης. Προβλήματα από τις δυνατές βροχοπτώσεις, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους, σημειώθηκαν και στις περιοχές του Ποδοχωρίου, του Πλατανότοπου, αλλά και στην Παλαιοκώμη Αμφίπολης, σύμφωνα με όσα μας μετέφερε ο αμπελοκαλλιεργητής Χαράλαμπος Πουρσαϊτίδης.

Τιμές – Εξαγωγές

Μετά από μία χρονιά με ρεκόρ εξαγωγών, στα περσινά επίπεδα εκτιμά ότι θα κινηθούν οι εξαγωγές ο Γιώργος Πολυχρονάκης, καθώς οι όποιες μειώσεις σημειωθούν από κάποια περιοχή θα αναπληρωθούν από άλλη. «Υπάρχει ωστόσο ένα ενδεχόμενο να προκύψει πτωτική τάση στις τιμές από την πρωίμιση, το οποίο όμως μένει να δούμε συν τω χρόνω» ανέφερε. Φόβους εξέφρασε από την πλευρά του ο Μάρκος Λέγγας, «για το εάν η πρωιμότητα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες, το εμπορικό κομμάτι, καθώς μπορεί να προκαλέσει το ρίσκο της αποθήκευσης μέχρι την εμφάνιση ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού, από τα μέσα Αυγούστου και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ 75-90 λεπτών το κιλό κυμαίνονται οι πρώτες τιμές για την παραγωγή Σουλτανίνας Αρχάνων Ηρακλείου, όπου το 90% της παραγωγής κινείται εξαγωγικά.

Στα περσινά επίπεδα των 40-45 λεπτών εκτιμά o κ. Χαλούλης ότι θα κινηθεί η Victoria Τυρνάβου, ενώ για την ποικιλία Crimson, οι εξαγωγείς κινούνται ακόμα διερευνητικά, όπως ανέφερε ο κ. Παπαβαΐτσης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία για ελαφρά πτωτική τάση, λόγω του εξωτερικού ανταγωνισμού.

Χωρίς να έχουν συζητηθεί ακόμα τιμές, καλές πωλήσεις προβλέπουν οι παραγωγοί σε Ορφάνι, Οφρύνιο και Γαληψώ Καβάλας, λόγω των συντονισμένων προσπαθειών που έχουν καταβάλει για την παραγωγή, η οποία φεύγει κατά 98% σε Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία αλλά και Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ. Πουρσαϊτίδη.