Αν υπάρχει ένα φρούτο το οποίο έχει ταυτιστεί απόλυτα με το ελληνικό καλοκαίρι σίγουρα δεν είναι άλλο από το καρπούζι. Κι αν υπάρχει ένα χρώμα που έχει ταυτιστεί με αυτό το δημοφιλές φρούτο, δεν είναι άλλο από το κόκκινο.
Αυτή λοιπόν η λαχταριστή συνήθεια της κόκκινης ξεδιψαστικής του σάρκας μπορεί άραγε να αντέξει την αλλαγή… χρώματος; Η εταιρεία Rijk Zwaan το τόλμησε, αφού προτείνει κιτρινόσαρκο καρπούζι κατηγορίας sugar baby, το οποίο μάλιστα παρουσίασε σε επίσημη πρώτη στο Watermelon Event στις 5 και 6 Ιουνίου στα Λαβδέικα Ηλείας λίγο έξω από τη Γαστούνη, όπου ταξίδεψε και το Fresher.
Η αλήθεια είναι ότι η όψη του κίτρινου υβριδίου της Rijk Zwaan αρχικά ξενίζει, όμως κάθε αναστολή εξαφανίζεται μόλις το δοκιμάσει κανείς. Εξίσου νόστιμο και δροσιστικό, το μικρότερο σε σχέση με τις βαρέλες, άσπερμο κίτρινο καρπούζι καλλιεργείται ήδη πειραματικά στην Ηλεία και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
Όλα ξεκίνησαν πριν από 14 χρόνια, όταν η Rijk Zwaan ξεκίνησε, µετά από µια εντατική έρευνα αγοράς για την καλλιέργεια καρπουζιού στον κόσµο και ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου, ένα πρόγραµµα βελτίωσης της καλλιέργειας. Παράλληλα µε τις γνώσεις για το µέγεθος της αγοράς, έγινε και έρευνα σχετικά µε τις ανάγκες ή τα σηµεία βελτίωσης των υβριδίων, από την πλευρά του παραγωγού µέχρι τον τελικό καταναλωτή µέσω όλων των συνδέσµων της εµπορικής αλυσίδας. «Με τη λογική αυτή προσπαθήσαµε να θέσουµε τις βάσεις για το πρόγραµµα γενετικής βελτίωσης των νέων υβριδίων», τονίζει στο Fresher ο ∆ιαµαντής Τσιατούρας, διευθύνων σύµβουλος της Rijk Zwaan Hellas.