Θανάσης Γκίκας | Επιτυχημένη η αντιμετώπιση του δάκου

0
72

Συνάντηση εργασίας για το σοβαρό ζήτημα της δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, κατόπιν προσκλήσεως του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Δασικής Πολιτικής Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αθανάσιου Γκίκα και της Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνας Νικολάκου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας καθώς και οι υπεύθυνοι του προγράμματος της δακοκτονίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γκίκας αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Περιφερειακή Αρχή για την επιτυχία της υλοποίησης του προγράμματος του 2018, επισημαίνοντας στους υπηρεσιακούς παράγοντες την απόλυτη προσοχή τους για τον άρτιο προγραμματισμό κα την ταχύτατη εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών.  

Η κα. Νικολάκου, ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, δήλωσε πως η Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάζει έκτακτα ακόμα και καθημερινά αν χρειαστεί, προκείμενου να μην υπάρξει ουδεμία καθυστέρηση στα θέματα που αφορούν τους διαγωνισμούς δακοκτονίας. 

Από τις τοποθετήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων αναδείχθηκαν καθυστερήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σε ότι αφορά στην κατανομή του εποχιακού προσωπικού (γεωπόνοι-τομεάρχες), η οποία έγινε μόλις στις 15 Ιουνίου, ένα μήνα αργότερα από την αντίστοιχη κατανομή της περσινής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί η κοινή διαπίστωση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων για την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης σε ότι αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο για την δακοκτονία και συγκεκριμένα την τροποποίηση του άρθρου 65 παρ. 2 του Ν. 4484/2017 ΦΕΚ 110 (τεύχος Α΄).

Οι Αντιπεριφερειάρχες τόνισαν τη συνεχή διεκδίκηση του συγκεκριμένου ζητήματος από την Περιφερειακή Αρχή τονίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης έχει σχετική δέσμευση από την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για άμεση κατάθεση της σχετικής τροποποίησης.
Τέλος για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε ότι, για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ είναι χαμηλότερη των αναγκών, κάτι για το οποίο άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προβεί σε ενέργειες συμπληρωματικής χρηματοδότησης.