Ανακάλυψε πώς έστελναν sms οι Αρχαίοι

0
19

Είναι πλέον ζήτημα δευτερολέπτων να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους που θέλεις. Ακόμα και αν βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Τηλέφωνο, sms, βιντεοκλήσεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας στερεί τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας.

Και αν ανήκεις στη γενιά που δεν μεγάλωσε με κινητά, μπορείς να καταλάβεις τα θαυμαστά επιτεύγματα της τεχνολογίας. Εφευρέσεις που όχι μόνο άλλαξαν την επικοινωνία αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Έχεις όμως ποτέ αναρωτηθεί πώς κατάφερναν να επικοινωνούν οι αρχαίοι;

Μοιάζει σίγουρα απίστευτο. Και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί τα μέσα που είχαν τα αρχαία χρόνια στη διάθεσή τους. Η ανάγκη βέβαια για επικοινωνία δεν άργησε να οδηγήσει στην ανακάλυψη συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων με βασικά στοιχεία τον ήχο και τη φωτιά.

Οι πλέον ειδικοί στον τομέα της επικοινωνίας στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ έρχονται να μας μυήσουν στην εμπειρία της επικοινωνίας από τα αρχαία χρόνια. Άλλωστε το παρελθόν είναι αυτό που μας οδηγεί στο παρόν και φυσικά το μέλλον. Πώς λοιπόν από την πυρσεία, τα sms της αρχαιότητας, φτάσαμε στο σήμερα;

Μπορούμε να ζήσουμε ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην ιστορία της επικοινωνίας στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ που φέτος έχει την τιμητική του από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). Στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου ανοίγει τις πύλες του στο κοινό για να γιορτάσει με μικρούς και μεγάλους τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές εκπλήξεις.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και αρκεί να διαλέξεις τη μέρα και τη δράση που προτιμάς και να κάνεις κράτηση στο www.otegroupmuseum.gr. Έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας και απευθύνονται σε όλους.

Μπορείς να πάρεις μια μικρή γεύση από τα όσα σε περιμένουν να ανακαλύψεις στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.
Το συναρπαστικό ταξίδι της επικοινωνίας


• «Από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα… και από την πυρσεία στο smartphone»

Η εφευρετικότητα του παρελθόντος συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στον ανανεωμένο εκθεσιακό χώρο θα μάθουμε για την εξέλιξη από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και από τα sms της αρχαιότητας… στα σύγχρονα smartphones.

• «Φτιάχνω ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά 4-7 ετών)

Μια δράση που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο μουσείο μέσω μιας διαδρομής που ξεκινάει με μια σύντομη αφήγηση των αρχαίων και σύγχρονων δικτύων των τηλεπικοινωνιών και ολοκληρώνεται με το μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας, sand box, με το οποίο τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές διαδρομές στην άμμο!

• «Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για γονείς και παιδιά 8-16 ετών)

Τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών μας εμπνέουν για να χαράξουμε διαφορετικές πορείες μέσα στον μουσειακό χώρο και να δούμε το μουσείο αλλιώς μέσα από τέσσερις 25’ λεπτές διαφορετικές διαδρομές, όπως την ψηφιακή, την εικαστική, την ιστορική ή μία διαδρομή από την πυρσεία στο… smartphone!

• «Και όμως κινείται…» (Σχολικές ομάδες)

Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που με τη βοήθεια της Commedia dell’ arte και τριών «εξωγήινων» από έναν μακρινό πλανήτη, παρουσιάζει όλη την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.

• «Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά» (Εικαστικό εργαστήρι για μεγαλύτερες ηλικίες και παιδιά 5-13 ετών)

Πόσα μουσεία μπορούμε να επισκεφτούμε σε 80 λεπτά; Με τη βοήθεια των tablets του μουσείου, θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να επισκεφτούμε αμέτρητες ψηφιακές συλλογές των μουσείων του κόσμου, αλλά και να δημιουργήσουμε το δικό μας κολάζ από τα εκθέματα που θα διαλέξουμε.