Η ιστορία του θρυλικού πυγμάχου “Χαρικέϊν” …

0
2

Έγινε θρύλος χάρη στο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, «Χάρικεϊν». Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Ρούμπιν Κάρτερ έφυγε την Κυριακή του Πάσχα από τη ζωή στο Τορόντο του Καναδά, νικημένος από τον καρκίνο του προστάτη με τον οποίο πάλευε τους τελευταίους μήνες. Ο «Χάρικεϊν» Κάρτερ πέρασε 19 χρόνια στη φυλακή για μια τριπλή ανθρωποκτονία που δεν διέπραξε.Καταδικάστηκε για την δολοφονία τριών λευκών το 1966, μόνο με την μαρτυρία δυο άλλων λευκών, οι οποίοι προσπαθούσαν να κάνουν μια ληστεία κοντά στο σημείο που έγιναν οι φόνοι. Οι «μάρτυρες» τελικά ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους το 1974 και ο Carter αποφυλακίστηκε το 1976! Η ελευθερία όμως άργησε να έρθει, καθώς την χρονιά της αποφυλάκισής του ξαναδικάστηκε και καταδικάστηκε εκ νέου! Τελικά ο Κάρτερ αποφυλακίστηκε το 1985, όταν ομοσπονδιακός δικαστής ανέτρεψε την καταδίκη του….

Ο Κάρτερ, θεωρείται λαϊκός ήρωας από πολλούς αμερικανούς, και ιδιαίτερα την αφροαμερικανική κοινότητα, και η ζωή και το σθένος του απαθανατίστηκαν τόσο στην ταινία «Χάρικεϊν» του 1999, με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον να τον υποδύεται, όσο και στο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν….

Η τριπλή δολοφονία 

Η πορεία του «Χάρικέϊν» προς την κορυφή θα διακοπεί βίαια τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 1966, όταν δύο έγχρωμοι άνδρες εισβάλλουν σε ένα μπαρ του Νιου Τζέρσι με σκοπό την κλοπή. Ο μπάρμπαν τους πετάει ένα μπουκάλι με σκοπό να τους ακινητοποιήσει, εκείνοι πανικοβάλλονται και αρχίζουν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο μπάρμαν. Οι δράστες το σκάνε μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο, και λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομία συλλαμβάνει τον «Τυφώνα» και έναν φίλο του, επειδή ήταν επίσης έγχρωμοι, επέβαιναν σε ένα επίσης λευκό όχημα και έτυχε επίσης να περνούν εκείνη την ώρα από τον τόπο του εγκλήματος. Μέσα στο αυτοκίνητο του πυγμάχου βρέθηκαν όπλα, ωστόσο ούτε οι μάρτυρες, ούτε ο τραυματίας τους αναγνωρίζουν. Έτσι, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι έρευνες συνεχίστηκαν, μέχρι που τέσσερις μήνες αργότερα, δύο γνωστοί απατεώνες θα καταθέσουν ψευδώς ότι αναγνώρισαν τον Κάρτερ και τον φίλο του, και τον Μάιο του 1967, θα καταδικαστούν σε τέσσερις φορές ισόβια….

Το βιβλίο από τη φυλακή 

Μην έχοντας άλλον τρόπο να υπερασπιστεί την αθωότητά του και να γίνει πιστευτός, ο «Χαρικέϊν» θα γράψει ένα βιβλίο μέσα από τη φυλακή, αφηγούμενος την απίστευτη ιστορία του. Το βιβλίο του με τίτλο «Ο 16ος Γύρος» εκδόθηκε και ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη. Ο Μπομπ Ντύλαν θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα διαβάσουν το βιβλίο, θα συγκινηθεί και θα επισκεφθεί τον Κάρτερ στη φυλακή, όπου συζητώντας με τον πυγμάχο, θα πεισθεί για την αθωότητά του, καταλαβαίνοντας ότι έπεσε θύμα δικαστικής πλάνης. Τότε έγραψε το τραγούδι «Hurricane» αφηγούμενος τα γεγονότα, όπως πραγματικά συνέβησαν. Η υπόθεση αμέσως πήρε τεράστιες διαστάσεις και τελικά οδηγήθηκε σε αναψηλάφιση εννέα χρόνια αργότερα, το 1976. Η ελευθερία πάντως άργησε να έρθει, το 1985….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here