Τέλος στο «φακελάκι» με ανώνυμες καταγγελίες…

0
4

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όποιος πολίτης θέλει να καταγγείλει στο εξής χρηματισμό γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορεί να το κάνει ανώνυμα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας… Αλλά τι γινεται αν κάποιος απλά θέλει να βλάψει έναν γιατρό;

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ασθενείς θα μπορούν ανώνυμα να καταγγέλλουν «φακελάκι», ανακοίνωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε ημερίδα που πραγματοποιείται από την 7η ΥΠΕ Κρήτης με θέμα «Δημόσια Νοσοκομεία Χωρίς Φακελάκι».

Ο κ. Ξανθός  επισήμανε ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια συζήτηση σε μια διαχρονική παθογένεια του συστήματος υγείας. «Πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες. Οι παθογένειες του συστήματος και οι καθυστερήσεις έχουν βάση, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία. Αυτό υπήρχε πάντα, αλλά επιδεινώθηκε την περίοδο της κρίσης» τόνισε. «Ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά και μια πρακτική που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του συστήματος υγείας και των λειτουργών του, αλλά κυρίως προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ακόμη ο κ. Ξανθός μίλησε για «πολυπαραγοντικό φαινόμενο» με πολλές δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας. «Υπάρχουν πολλές αιτίες, δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως χρόνια αναμονή, παρατεταμένη δυσκολία πρόσβασης και γίνεται μια προσπάθεια μέσω της πρακτικής αυτής να παρακαμφθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλά η ανωνυμία του καταγγέλλοντα δεν είναι και τόσο λογική, αφού εάν κάποιος θέλει να βλάψει έναν γιατρό του ΕΣΥ, θα αρκεί να γράψει στην πλατφόρμα ότι παίρνει φακελάκι και να τον βάλει σε μεγάλους μπελάδες…