Τυπικά, ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν απαγορεύει σε όποιο δήμο το επιθυμεί να δημιουργήσει τις δικές του υποδομές για τα σκουπίδια. Ωστόσο, στους περιβαλλοντικούς όρους του νέου σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται και δύο «κόφτες»:
Πρώτον η υποχρεωτική εξασφάλιση σύμφωνης γνώμης της «αρχής σχεδιασμού» (δηλαδή του ΦΟΔΣΑ, του συνδέσμου των δήμων για τα απορρίμματα, η πλειονότητα του οποίου συμφώνησε το καλοκαίρι με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη).
Δεύτερον η υποχρεωτική διατήρηση της δυναμικότητας των νέων μονάδων σε χαμηλά επίπεδα, ώστε «να μη συνεπάγεται μείωση της συνολικής ποσότητας αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν στις κεντρικές μονάδες σε λιγότερους από 100.000 τόνους/έτος», να μην απειλήσει δηλαδή την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει η ΣΔΙΤ.
Επιπλέον, οι περιοχές που διαφωνούν με το ΣΔΙΤ δύσκολα θα εντάξουν μεγάλα έργα στο τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς το ΣΔΙΤ θα ενταχθεί για 68 εκατ. ευρώ, «μονοπωλώντας» το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο.