Υψηλή ζήτηση από τους Έλληνες τυποποιητές βλέπουν οι παραγωγοί για το έξτρα παρθένο, τη στιγµή που το ενδιαφέρον των Ιταλών εµπόρων για χύµα προϊόν έχει κάτσει, όπως συµβαίνει συνήθως αυτή την περίοδο που µπαίνει και το ισπανικό ελαιόλαδο στην αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε στις 22 Δεκεμβρίου.
Η ζήτηση απ’ τους εγχώριους τυποποιητές είναι σε καλά επίπεδα δεδοµένης της µειωµένης παραγωγής πανελλαδικά. Μάλιστα, σύµφωνα µε συντελεστές του κλάδου από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, η παραγωγή της φετινής σεζόν, του ’16-’17, αναµένεται αρκετά περισσότερο µειωµένη από την τελευταία πρόβλεψη του I.O.C., που είχε εκτιµήσει ότι τη φετινή σεζόν η Ελλάδα θα έχει παραγωγή 260.000 τόνους. Συγκεκριµένα, αναµένουν ότι η φετινή παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους. Κι αυτό καθώς στην Κρήτη αυτή τη σεζόν αναµένεται να παραχθούν γύρω στους 30.000-40.000 τόνους, 70% παρακάτω από µία κανονική σεζόν, που παράγονται γύρω στους 100.000 τόνους, είπε στην Agrenda ο Μιχάλης Καµπιτάκης, µέλος του ∆. Σ. της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ. Μάλιστα, υπάρχουν ελαιουργεία που δεν άνοιξαν καθόλου φέτος, συµπληρώνει.
Εδώ να σηµειώσουµε ότι και στους άλλους δύο βασικούς ελαιοπαραγωγικούς νοµούς, στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, η φετινή παραγωγή προβλέπεται µειωµένη. Ωστόσο, τώρα έχει γίνει µία αναµενόµενη κοιλιά στη ζήτηση, όπως και πέρυσι το ίδιο διάστηµα, λόγω της πτώσης του ενδιαφέροντος από τους Ιταλούς εµπόρους. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι η ζήτηση ανέβηκε πάλι από Ιανουάριο-Φεβρουάριο.
Στη Μεσσηνία, όπου η ζηµιά από το δάκο στην παραγωγή ποιοτικά και ποσοτικά ήταν µεγάλη, οι τιµές για το ΠΟΠ είναι στο 3,80 και για το συµβατικό στα 3,50-3,60 ευρώ το κιλό, κατά 50 λεπτά παραπάνω από πέρυσι. Παροµοίως, στην Κορινθία είναι γύρω στα 3,50-3,52 ευρώ το κιλό, ενώ την περσινή σεζόν ήταν στα 3,05 περίπου, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Α. Σ. Αγ. Βασιλείου Μιχάλη Βαρδάκα. Να σηµειωθεί ότι στις 22 ∆εκεµβρίου γίνονται 2 δηµοπρασίες στη Λακωνία, στον Α. Σ. Κροκεών και στον Α. Σ. Ανωγείων.