Μιχάλης Ζερβός: Ο ταλαντούχος γλύπτης απο την Περαχώρα

0
263

Γράφει η Μίνα Γιαννούλη

 Γράφει η Μίνα Γιαννούλη

enloutrakio.gr
Λένε πως ο ταλαντούχος άνθρωπος γεννιέται. Αυτό συνέβη με τον Μιχάλη Ζερβό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περαχώρα Κορινθίας το 1942.
Από τα νηπιακά του χρόνια έδειξε την καλλιτεχνική του φύση που αργότερα όρισε και την πορεία του, ως γλύπτη. Χρωματιστές κιμωλίες και σχέδια. Στο Δημοτικό πλέον το ταλέντο του άρχισε να αποκαλύπτεται.
Ο τότε δάσκαλός του Ξυδιάς , αντιλήφθηκε τις ικανότητές του και τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη τέχνη. Στήριγμά του η οικογένεια, που δεν τον εγκλώβισε στη μικρή κοινωνία του χωριού του, αλλά τον παρότρυνε να ακολουθήσει το όνειρό του.

 Πρώτη έκθεση στα δώδεκα του(1954) στο καφενείο του Μπαλά. Πολυχώρο τον αναφέρει γελώντας. Σχέδια, γλυπτά σε πορόλιθο και φυσικά οι ξύλινες σκαλιστές σβούρες. Θαυμασμός για τον νεαρό Μιχάλη και οι πρώτες παραγγελίες για ποτραίτα από τους πατριώτες του

Γλυπτό από την ηλικία των 12 ετών

 Τα χρόνια πέρασαν και βρέθηκε να σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Η εξέλιξη ραγδαία. Ως καλλιτέχνης έχει άρτια τεχνική κατάρτηση και γνώση των κανόνων της πλαστικής τέχνης. Τα έργα του κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή, με την αρμονία, την ευαισθησία των μορφών και την ισορροπία των ογκών.

Φιλοτέχνησε με ρεαλιστικό τρόπο μια σειρά προτομές, οι οποίες μέχρι σήμερα κοσμούν δημόσιους χώρους στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλαδας, καθώς και μετάλλια για τον Δήμο Λουτρακίου-Αγ.Θεοδώρων- Περαχώρας, Aθήνας, Κρήτης κ.α. Η καλλιτεχνική του διαδρομή περιλαμβάνει ατομικές-ομαδικές εκθέσεις και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Για το σύνολο της γλυπτικής του προσφοράς τιμήθηκε από 9μελη επιτροπή (ομόφωνα) του Υπουργείου Πολιτισμού με τον  τότε Πρόεδρο Ιάκωβο Καμπανέλη. Σύντομα έργο του να κοσμήσει και τη γενέτειρά του την Περαχώρα.

Δείτε σπουδαία έργα του Μιχάλη Ζερβού ΕΔΩ