Streetlife

Τι πραγματικά ψάχνει η Alibaba στην Ελλάδα

Κινεζικό αέρα φέρνει στην Ελλάδα ο παγκόσμιος κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο, Alibaba, υψηλόβαθμα στελέχη του οποίου καταφθάνουν στη χώρα μας για άμεσες επαφές αύριο και μεθαύριο με εκπροσώπους της κυβέρνησης, φορείς, κοινωνικούς εταίρους καθώς και για b2b συναντήσεις με 600 επιχειρηματίες από τον χώρο των εξαγωγών και του τουρισμού.
AdTech Ad

Όπως δήλωσε στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος του Ελληνο-κινεζικού επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης , οι Κινέζοι θα κινηθούν αναλόγως των οικονομικών δεδομένων και των προοπτικών που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, καθώς προσβλέπουν σε μια win-win συμφωνία και όχι σε επένδυση που δεν θα αποδώσει. Πρόσθεσε δε πως ήδη η Alibaba δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω θυγατρικών που διαχειρίζονται συγκεκριμένες πλατφόρμες και έχει υπάρξει η πρώτη θετική επαφή με ελληνικές επιχειρήσεις. «Η αυριανή εκδήλωση θα είναι ενδεικτική αναφορικά με τα σχέδια των Κινέζων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Η πορεία του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Δεν αρκεί μόνο η εγγραφή στο σύστημα, αλλά και η διαρκής χρήση του».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, έχει ζητηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό η έκδοση μιας πιστωτικής κάρτας από μέρους της Alibaba, εγχείρημα το οποίο όμως δεν είχε επιτυχία στην πράξη σε χώρες όπως η γειτονική Ιταλία.

Όσο για το αν μια τέτοια κίνηση, πέρα από τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, ανοίξει νέους ορίζοντες για τις εγχώριες επιχειρήσεις που διακατέχονται από αίσθημα εξωστρέφειας, ο κ. Γιαννίδης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος και δηλώνει πως θα βοηθήσει σημαντικά, αρκεί να γίνουν προσεκτικά βήματα. «Οι επιχειρήσεις που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο κόστος της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ ετησίως, ώστε να διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο ότι οι εταιρείες – μέλη είναι φερέγγυες και δεν θα προκύψουν συνεργασίες μαϊμού. Την ίδια έρευνα κάνουμε και εμείς ως Ελληνο-κινεζικό επιμελητήριο για τα μέλη μας. Στην αγορά της Κίνας έχουμε εξασφαλίσει 20 συμφωνίες με τοπικά επιμελητήρια. Ξέρουμε ποιες κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε «black list» και παράλληλα δίνουμε συστάσεις στους Κινέζους για ελληνικές επιχειρήσεις που είναι καλές σε αυτό που κάνουν».
Δημιουργείται απλώς ντόρος και υψηλές προσδοκίες

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς, εμπορικά επιμελητήρια άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και άνθρωποι που παρακολουθούν στενά το θέμα των εξαγωγών, κάνουν λόγο για προκαταρκτικές συζητήσεις που δεν οδήγησαν στο κλείσιμο κάποιας ουσιαστικής συμφωνίας, αλλά στη δημιουργία ντόρου και υψηλών προσδοκιών. Επισημαίνουν δε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά την είσοδό τους στην κινεζική αγορά και τα φαινόμενα απάτης που μπορεί να τους κοστίσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Τα στελέχη πάντως της Alibaba φαίνεται να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και να εποπτεύουν στενά την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα. Πριν από λίγες ημέρες δε ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε δια στόματος τους Ιδρυτή του, Τζακ Μα, πως θα ενισχύσει τις επενδύσεις του και την υλοποίηση αναπτυξιακών εμπορικών δράσεων στις χώρες-μέλη του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Υψηλόβαθμα στελέχη της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, αναμένονται στην Αθήνα το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 για άμεσες επαφές με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, φορείς, κοινωνικούς εταίρους και επιχειρηματίες.

Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00 ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου θα υποδεχθεί την κινέζικη αντιπροσωπεία στα γραφεία του Επιμελητηρίου, (Πανεπιστημίου 44, 2ος όροφος) όπου θα δοθεί η δυνατότητα και για μία πρώτη επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Θα ακολουθήσει στις 18.00 εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα υποδεχθεί τα στελέχη της Alibaba και του επιμελητηρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

Το μεγάλο ραντεβού της Ελληνικής Επιχειρηματικής Κοινότητας με την Alibaba θα δοθεί την επόμενη ημέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton.

Τα στελέχη της κινέζικης εταιρείας θα προχωρήσουν στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Alibaba, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία για Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών, καθώς έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 600 επιχειρηματίες από τον χώρο των εξαγωγών και του τουρισμού.

Στόχος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, καθώς και η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων επισκεπτών, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία και να ξεκινήσει η πορεία προς την ανάπτυξη.

Exit mobile version