Ο άφραγκος «κροίσος» που θα μας πληρώσει τους φόρους

0
33

Ποιος είναι ο άνθρωπος που βιώνει τις ψευδαισθήσεις του και επιμένει να επανέρχεται διακηρύσσοντας με διαφορετικό σενάριο κάθε φορά ότι έχει τα δισ. που θα βγάλουν τους Ελληνες από το τέλμα

Ολοι όσοι έτυχε να περνούν το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Αυγούστου από το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, θα ένιωσαν σίγουρα την αιωρούμενη έξαψη, που σχεδόν δονούσε τις πλαγιές του Κρονίου λόφου, από το απροσδόκητο σμίξιμο της ασάλευτης αρχαίας ολυμπιακής αίγλης με τον σύγχρονο μεθυστικό χορό μερικών αόρατων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περίπου 300 άτομα με καθημερινές, μάλλον τουριστικές, φορεσιές – κοντομάνικα πουκάμισα, σορτς, αθλητικά σταμπωτά μακό, ψαθάκια και τζόκεϊ στο κεφάλι, καθώς και γυαλιά ηλίου για τον εκτυφλωτικό καλοκαιρινό ήλιο- αναστάτωσαν προσωρινά την ηρεμία του γαλήνιου ιερού τοπίου. Αφού έκοψαν εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, υποτίθεται ότι συμμετείχαν, ιδρωμένοι αλλά συγκροτημένοι, σε μια γραφική νεοπαγανιστικού τύπου τελετή. Ορκίστηκαν μαζικά στις φωτεινές δυνάμεις του Διός και στη «συμπαντική συνειδητότητα», ομνύοντας παράλληλα στα «ελλάνια αξιακά πρωτόκολλα», στη δύναμη του «κοσμικού πυρός» και στον «πολέμαρχο» αρχηγό τους.

 Μετά το τέλος του ερασιτεχνικού δρώμενου αποχώρησαν, πιθανότατα οπλισμένοι με την πεποίθηση ότι τα λεφτά με ουρά του παρευρισκόμενου σούπερ κιμπάρη ηγέτη τους θα εξανεμίσουν κάθε αμφιβολία, σύγχυση ή πίεση που εμποδίζει τη χαρά της απόλαυσης ενός τέλειου κόσμου. Ενός κόσμου οριστικά απαλλαγμένου από κάθε οφειλή για δάνεια, εφορίες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και τέλη κυκλοφορίας, τουλάχιστον. Δεν επρόκειτο, όπως έγινε αργότερα γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, για κάποια αχαρτογράφητη ομάδα απλοϊκών, εύπιστων και αφελών χλαμυδοφόρων δωδεκαθεϊστών. Κάθε άλλο. Η πασπαλισμένη με δόσεις μυστικισμού και ουφολαγνείας αρχαιολατρική τους εκδήλωση ήταν μόνο η γαρνιτούρα του κυρίως πιάτου που συνίσταται θεωρητικά από ένα αχανές, πλην άφαντο, θησαυροφυλάκιο.

 
Ο λευκός ιππότης του χρέους

Οι άνθρωποι ήταν απλώς οι ντόπιοι ένθερμοι οπαδοί της αστικής ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωσης με την επωνυμία «Ελλήνων Συνέλευσις», η οποία διαθέτει πάνω από 170 γραφεία και παραρτήματα σε κάθε επαρχιακή πόλη και αστικό κέντρο στους περισσότερους νομούς της χώρας, και της οποίας τα μέλη και οι φίλοι κολακεύονται να πιστεύουν ότι διαθέτουν ως οδηγό έναν εμπνευσμένο ευεργέτη. Εναν αυτόκλητο ζάπλουτο σωτήρα, μείγμα φιλεύσπλαχνου Μίδα και γαλαντόμου Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο οποίος διατείνεται ότι με τα αμύθητα ποσά που έχει εξασφαλίσει μπορεί να σώσει τη χώρα, αλλά κυρίως τους ίδιους. Εναν μπερικέτη μέγα μεγιστάνα που με μεσσιανική γενναιοδωρία υπόσχεται αποπληρωμή και μόνιμη απαλλαγή από τα δυσβάστακτα ιδιωτικά ή δημόσια χρέη. Χώρια τη δέσμευσή του για προσφορά ατομικού χρηματικού μπόνους ύψους 20.000 ευρώ μετρητά στον κάθε ψηφοφόρο. Ολα αυτά παραείναι πολύ όμορφα και καλά για να είναι αληθινά, λένε όσοι κατηγορούν τους καταχρεωμένους στη πλειονότητά τους πιστούς υποστηρικτές της οργάνωσης, οι οποίοι όταν απαγγέλλουν τον αποστηθισμένο όρκο τους καταλήγουν με την εξής φράση: «Αν παραβώ τον όρκο μου, όλος ο κυτταρικός ιστός του σώματός μου να διαλυθεί σε χώμα και λάσπη»!

Ενδεχομένως οι τελευταίοι να παραβλέπουν, εν μέσω χαλεπών καιρών, την παροιμία «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», λένε γι’ αυτούς οι κακόπιστοι. Ισως πάλι να αγνοούν τον αφορισμό του Εμίλ Σιοράν που λέει ότι «όποιος μιλάει εξ ονόματος άλλων είναι πάντα απατεώνας». Για την ώρα, ωστόσο, όσο η ωμά δυσοίωνη πραγματικότητα τούς αναγκάζει να ψηλαφούν μάταια τις άδειες τσέπες τους όπου βρίσκουν μόνο πανί με πανί, τόσο προσηλώνονται σε ένα από τα άτυπα σλόγκαν της οργάνωσης που λέει «ιερή Ελλήνων χώρα γέννησες Αρτέμη Σώρρα». Τον φημολογούμενο αρχικά ως ομογενή, αλλά τελικά απολύτως ομογενή και εκ Πατρών ορμώμενο λευκό ιππότη που υποτίθεται θα απαλλάξει τον τόπο από κάθε χρέος, αφού ο ίδιος ισχυρίζεται ότι διαθέτει πολλαπλάσια προσωπική ρευστότητα από τις συνδυασμένες αθροιστικά περιουσίες των κορυφαίων 15 δισεκατομμυριούχων του κόσμου – του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ συμπεριλαμβανομένων.

 Το πώς απέκτησε το εξωφρενικό ποσό των 600 δισ. δολαρίων, το οποίο τον καθιστά σε πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη χωρίς να τον έχουν εντοπίσει τα παγκόσμια ΜΜΕ και οι διεθνείς οργανισμοί, είναι αδιανόητο, σχολίαζαν οι υποψιασμένοι. Πόσο μάλλον όταν οι κακεντρεχείς αναρωτιόντουσαν σαρκαστικά πώς είναι δυνατόν να έλειπαν τρία δόντια στον άνθρωπο που πριν από τέσσερα χρόνια πρωτοεμφανίστηκε στα δημόσια πράγματα με τόσα λεφτά που θα μπορούσε να έχει στη δούλεψη του σουλτάνου του Μπρουνέι ως πλουμιστό μπάτλερ. «Μα με τέτοια περιουσία που είναι διπλάσια του χρέους της χώρας και αγγίζει τρεις φορές το ΑΕΠ της και να μη φτιάχνει τα δόντια του;», έλεγαν διερωτώμενοι. Αν, όμως, ο Αρτέμης Σώρρας απέφευγε για τους δικούς του λόγους τον οδοντίατρο, «δεν παρέλειπε, όπως φαίνεται, να επισκέπτεται τον μπαρμπέρη του για να καλλωπίσει το εμφανές σύμβολο του κύρους του, το οποίο δεν είναι άλλο από το μούσι του», απαντούσαν οι κακοπροαίρετοι. Οι τελευταίοι, άλλωστε, τον θεωρούσαν «ψιλικατζή» που αν οι οπαδοί του τον γύριζαν ανάποδα δεν θα έπεφτε από την τσέπη του ούτε οδοντογλυφίδα.

Ωστόσο για τους καταγοητευμένους, σαν από μαγικό αυλό, νεοπροσήλυτους στον φορέα του Αρτέμη Σώρρα, ο εθνοσωτήρας κροίσος αρχηγός τους αποτελούσε τουλάχιστον έναν από μηχανής θεό που επέβαινε σε ένα σύννεφο το οποίο θα έβρεχε δισεκατομμύρια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η φωτογραφία της προσωπικής σελίδας του Αρτέμη Σώρρα στο Facebook κοσμείται από μια τοιχογραφία του Λουί Γκρελ από θέατρο του Σικάγο στην οποία απεικονίζεται έφιππος στο άρμα του ο Ολύμπιος θεός Απόλλων. Η μυθολογία, εξάλλου, έχει τη γοητεία της. Οπως ακριβώς η τσαρλατάνικη υπερβολή, όσο χοντροκομμένη κι αν είναι, έχει τα θέλγητρά της. Ειδικότερα σε χαλεπές περιόδους, όταν ο στριμωγμένος πολίτης δείχνει ευάλωτος σε μάγια, ξόρκια, θαυματουργά μαντζούνια και αυτόκλητους λαϊκούς ήρωες με ταλέντο που εξάπτουν τη φαντασία και διεγείρουν τις προσδοκίες.

Ο πυρινος λόγος

Του μεσημεριανού χάπενινγκ στην αρχαία Ολυμπία είχε προηγηθεί την Παρασκευή το βράδυ της 26ης Αυγούστου η ενημερωτική παράτα της οργάνωσης στη γεμάτη αλλά όχι κατάμεστη αίθουσα του 1ου ορόφου του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης. Εκεί όπου προ διμήνου είχε καταχειροκροτηθεί από το κοινό η θεατρική μαθητική παράσταση «Μαυρογυαλούρος». Στον ίδιο τόπο ο αγλαός Αρτέμης Σώρρας, αυτοπροσώπως, απευθύνθηκε ρητορικά στους 500 περίπου προσερχόμενους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αρκαδίας με τη χάρη μιας αστραφτερής ευελιξίας που μόνο ο Ελβις διέθετε στη σκηνή, συνταιριασμένη με το ύφος της ακόρεστης ματαιοδοξίας ενός Ιντιάνα Τζόουνς που ανακάλυψε τον θησαυρό του Αλί Μπαμπά. Ντυμένος με τα χρώματα της γαλανόλευκης, μπλε σακάκι ασορτί γραβάτα, σιέλ πουκάμισο και λευκό παντελόνι, ανέβηκε στο πόντιουμ υπό την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, έχοντας φόντο ελληνικές σημαίες.

Κανονικού αναστήματος και γεροδεμένης σωματικής δομής, ο 50χρονος μουσάτος ομιλητής στάθηκε εμπρός από το κυκλικό σήμα της οργάνωσης, το οποίο εμφανίζει τον παγκόσμιο χάρτη περιβαλλόμενο από μαιάνδρους και τέμνεται εγκάρσια από έναν σταυρό με τοξοειδή «αυτιά» που θυμίζουν ακροθιγώς το έμβλημα του ευρώ. Κεντρικό μότο η φράση «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.», με υπέρτιτλο «Απανταχού της γαίας». Αν, όμως, ο λιτός τεχνητός εξοπλισμός αποτελούσε το εξωτερικό κέλυφος της παράστασης, ο ίδιος ο χαρισματικός ρήτορας πρόσφερε από στήθους αφειδώς προγονολατρεία, εθνοκεντρισμό, υπερπατριωτισμό, υποδόριο ρατσισμό, ξέφρενο αντικομματισμό και ταξίματα για καταναλώσεις εδεσμάτων με χρυσά κουτάλια αφότου τελεσφορήσει ο απελευθερωτικός αγώνας κατά του χρέους.
 Αφού χειροκροτήθηκε για μια συνθηματολογική έκρηξη εκστομίζοντας «η Ελλάδα στα χέρια των Ελλήνων εδώ και τώρα!», κάλεσε το κοινό να καταθέσει εντολή εξουσιοδότησης προς την Εφορία, με την οποία θα ζητούσε να πληρωθούν τα χρέη του μέσα από τον λογαριασμό όπου, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, υπάρχουν τα 600 δισεκατομμύρια. Στην πραγματικότητα δεν κόμισε τίποτε το καινοφανές από όσα λέει, παίρνοντας σβάρνα τα κανάλια, ούτε συνεισέφερε υλικά στο πορτοφόλι των παρευρισκομένων, όπως ενδεχομένως η πλειονότητα των ζορισμένων οικονομικά ακροατών του φαντασιωνόταν.

Απλώς επανέλαβε την ίδια πρόταση της εκστρατείας συλλογής υπογραφών με το όνομα, το ΑΦΜ, τη ΔΟΥ και λοιπά προσωπικά δεδομένα που συνηθίζει να ζητάει από κάθε ακροατή του κατά τα εγκαίνια των γραφείων ή τις συναντήσεις μετά ομιλίας που διοργανώνει η οργάνωσή του ανά τη χώρα. Στην ίδια λογική έχει χαράξει ένα ιδιότυπο μονοπάτι επιρροής προσεγγίζοντας καταχρεωμένους δημοτικούς άρχοντες ανά την επικράτεια, τάζοντάς τους αποπληρωμή των χρεών τους καθώς και επενδύσεις αρκετών δισ. ευρώ για δρόμους, γέφυρες, μεταλλεία, ορυχεία, σχολεία, τουριστικές επιχειρήσεις, μέχρι και ΚΑΠΗ. Ολα αυτά υπό την πρόσκληση της οργάνωσης προς άπαντες τους συνέλληνες να συνενωθούν στη μεγάλη 5η εθνοσυνέλευση, όπου «ανίκητοι πια θα πάρουμε όλα τα δίκαια και τα δικά μας και θα αποφασίσουμε εμείς για τον εαυτό μας, το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας και την ανάπτυξη του έθνους μας».

Ο «όρκος του πολεμιστή»

Η οργάνωσή του ισχυρίζεται ότι έχουν υποκύψει στα ευεργετικά θέλγητρά της αρκετά, ίσως να ξεπερνούν τα 50 δημοτικά συμβούλια, ενώ η ίδια προετοιμάζεται με τις εξουσιοδοτήσεις τους να ξεκινήσει τις αναλήψεις χρημάτων για να τα αποδώσει στους δήμους από κάτι αδιανόητα για το εύλογο οικονομικό παγκόσμιο σύστημα καταπιστεύματα 115,5 τρισ. ευρώ! Αυτά τα αμύθητα ποσά, όπως διατείνεται η οργάνωση, δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, παρότι ως Ελληνες πολίτες είμαστε συνδικαιούχοι τους, επειδή προέρχονται από καταθέσεις Φιλιππινέζων μυθικών ηρώων στο όνομα του «Λευκού Πνευματικού Παιδιού» (White Spiritual Boy), και στα οποία ο Σώρρας είχε προνομιακή πρόσβαση. Ολα αυτά, ασχέτως αν και οι πιο ενημερωμένες ουφολογικές ιστοσελίδες θεωρούν αυτούς τους λογαριασμούς εντελώς «μούφα». Λέγεται, πάντως, ότι σε συγκεντρώσεις της οργάνωσης, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και σε νησί των Κυκλάδων, ο πειστικός ως πολυ-δισεκατομμυριούχος Σώρρας παρότρυνε τους παρευρισκόμενους τοπικούς δημάρχους καθώς και τους οικονομικά απελπισμένους δημότες-ακροατές να δώσουν τον «όρκο του πολεμιστή».

Και αυτοί προθύμως υπάκουσαν, ασχέτως αν κατόπιν διασκέδασαν την ενέργειά τους με τη δικαιολογία ότι «πολλοί αμφιβάλλουν αν υπάρχει Θεός αλλά δεν τους χαλάει να ζητούν τη βοήθειά του ανάβοντας πού και πού ένα κεράκι». «Φανταστείτε τι έχει να γίνει», έλεγε σοβαρός επικριτής του Αρτέμη Σώρρα, «αν η “Ελλήνων Συνέλευσις”, όπως αφήνει να εννοηθεί, κατέβει στις προσεχείς εκλογές και ο κατά φαντασίαν δισεκατομμυριούχος ψευδοπροφήτης, με τις παραπλανητικές μαγικές λύσεις, ζητήσει να εκλεγεί πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο ίδιος σε δημόσια εκδήλωση στη Ρόδο. Εσείς τι λέτε, θα προκύψει χαβαλές ή οδυρμός στο τσιμπημένο από τιμές κουτούκι του Αρτέμη;», καταλήγει υπαινισσόμενος ότι είναι «ασυγχώρητο» οποιαδήποτε οργάνωση «να εκμεταλλεύεται απελπισμένους και αφελείς αποσπώντας τους, αποπροσανατολιστικά, μικροποσά για να στήσει παραμάγαζα όπου με ζήλο διατρανώνει ότι δήθεν θα γλιτώσει τους απεγνωσμένους οφειλέτες από τα μεγάλα χρέη τους».

Πολυτεχνίτης

Η αλήθεια είναι ότι όπως κάθε σενάριο για να είναι ενδιαφέρον χρειάζεται μια δόση μυστηρίου, έτσι και ο γριφοειδής Αρτέμης Σώρρας πασπαλίστηκε εξαρχής με μια αινιγματική αστρόσκονη που καθιστούσε δύσληπτη την ερμηνεία του αυθεντικού προφίλ του. Για τον ίδιο λένε ότι γεννήθηκε το 1966 στην Πάτρα, διετέλεσε στέλεχος, μπορεί και ιδιοκτήτης, σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που έδρευε στο 8ο χλμ. της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, όπου κληρονόμησε διάφορες δικαστικές διαμάχες, κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και μη επιστροφή επιδοτήσεων που πήρε για να σφραγίσει την επιχείρησή του, ενώ κάποιο φεγγάρι του κατάσχεσαν και το αυτοκίνητο για χρέη που ως απένταρος δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Αλλοι, ενδεχομένως ανεξακρίβωτα, ισχυρίζονται ότι υπήρξε πρώην ιδιοκτήτης παιδότοπου και επί σειρά ετών απασχολούνταν με το fitness και το bodybuilding σε γνωστό γυμναστήριο της αχαϊκής γενέτειράς του. Το σίγουρο είναι, όπως δηλώνουν οι φθονεροί αντίπαλοί του, ότι γύρω στο 2002 είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Πατρών για υπεξαίρεση αρχαίων και απόπειρα πώλησής τους.

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται ότι διαμένει στη Νέα Σμύρνη μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Κατά τα άλλα, στο βιογραφικό του δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο πτυχίο από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο στον κόσμο, ούτε διαθέτει καμία ευρεσιτεχνία κατατεθειμένη σε αυτόν τον πλανήτη. Και αυτό γιατί, όπως διαδίδεται, όταν τον ρωτάνε τι πραγματικά επαγγέλλεται, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μετατρέπει ό,τι στερεό υπάρχει σε καύσιμο για να χρησιμοποιηθεί σε αεροπορικές πτήσεις. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι κατέχει αποκλειστικά την απόρρητη αρχαία ελληνική υψηλή τεχνολογία για να πετάει ένα αεριωθούμενο επί μήνες χωρίς να ανεφοδιάζεται! Τέλος, υπάρχει μια μερίδα κακόπιστων ανθρώπων που ισχυρίζεται ότι η μόνη πατέντα που ανακάλυψε ο Σώρρας είναι αυτή που δίνει συνταγές πώς να πλουτίσει ένα μπατίρης από την απελπισία των άλλων.

Τα 600 δισ. για την Ελλάδα
O πως κι αν έχει, ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίστηκε ένα ωραίο πρωινό στο ζοφερά αδιέξοδο περιβάλλον της εγχώριας κρίσης, ταράζοντας αναμφίβολα τα τελματωμένα νερά της αναζήτησης ορθολογικών λύσεων για το ξεπέρασμά της. Παρουσίασε τη ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει με τον τίτλο END (End National Debt – Τέλος Δημόσιου Χρέους) λέγοντας ότι είχε ήδη καταθέσει 600 δισ. για την Ελλάδα και 50 δισ. δολάρια για την Κύπρο σε τράπεζες του Τορόντο και του Οντάριο του Καναδά αντίστοιχα ώστε να εξαγοράσουν το δημόσιο χρέος. Παράλληλα ήθελε να δωρίσει 5 δισ. και στην Αλαμπάμα ώστε να αποφύγει την επίσημη ομοσπονδιακή πτώχευση. Οι λόγοι της επιλογής της προσφοράς προς τη συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία είναι αδιευκρίνιστοι, αν και αρκετοί κάνουν λόγο ότι προτιμήθηκε επειδή στη σημαία της αποτυπώνεται από άκρη σε άκρη ένα τεράστιο κόκκινο «Χ», που ιδανικά συμβολίζει τη διαγραφή χρέους.

Το ότι, πάντως, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία END έδρευε, όπως λένε όσοι επιχείρησαν τότε να επικοινωνήσουν μαζί της, σε ένα οδοντιατρείο στην Αθήνα, χωρίς επίσημα γραφεία, προσωπικό, ούτε καν γραμματέα ή τηλέφωνο, αποτελούσαν απλές λεπτομέρειες στο μεγαλοπρεπές πρόγραμμα του ελεήμονος δισεκατομμυριούχου. Ηταν η δύσκολη περίοδος της κρίσης που δοκίμαζε την επίσημη πολιτεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, αναγκάζοντάς την να επιδεικνύει ιδιαίτερα βραδυφλεγή αντανακλαστικά. Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου του 2012 ο Σώρρας και οι εκλεκτοί συνεργάτες του ανέλυσαν εκτενώς τις προθέσεις τους για την αξιοποίηση των χρημάτων τους σε μια κατάμεστη από δημοσιογράφους και κανάλια αίθουσα του ξενοδοχείου «President». Αφού ανέφεραν ότι είχαν φέρει 514 δισ. στην ελληνική κυβέρνηση πριν το μνημόνιο, αλλά κανείς δεν το έμαθε, έθεταν ως όρο ότι για να αποδεχτεί η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα, θα έπρεπε να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαιτίους διαχρονικά για την προέλευση του αμύθητου ποσού.

Για πολλούς οι προϋποθέσεις φάνταζαν λογικές. Υπήρχαν μόνο κάποιες αμφιβολίες για το ύψος των ποσών που διέθετε η END, αλλά όλες τις ανησυχίες φρόντιζε ο Αρτέμης Σώρρας να τις καθησυχάζει με την περιφορά του σε τηλεοπτικά πάνελ μικρών καναλιών. Σε αυτές τις εξομολογητικές συνεντεύξεις του το πανελλήνιο κοινό τον άκουγε εμβρόντητο, με ανάμεικτη διάθεση καχυποψίας αλλά και σκιρτήματα ελπίδας, να λέει ότι σε ένα μπαούλο της γιαγιάς του είχε βρει μερικές μετοχές της προ 70ετίας λειτουργούσας Τράπεζας της Ανατολής, η οποία εξαγοράστηκε και συγχωνεύτηκε το 1932 από την Εθνική Τράπεζα, της οποίας εκάστη μετοχή αξιολογούνταν σε σημερινό ανυπολόγιστο αντίστοιχο σε δισ. δολάρια ποσό. Το ότι οι ίδιες μετοχές της εν λόγω τράπεζας πωλούνταν στο e-Bay προς 7,5 δολάρια το κομμάτι συν τα έξοδα αποστολής αποτελούσε άλλη μια μικρή λεπτομέρεια που δεν αποθάρρυνε την εφευρετική διακίνηση προς τους ευκολόπιστους, αδαείς και στενόμυαλους πλεονέκτες της φήμης ότι κάθε κάτοχος μετοχών του αδρανούς πιστωτικού ιδρύματος κατείχε έναν ανυπολόγιστο θησαυρό.

Η μετοχή των 675 δισ. δολαρίων!

Αιτία της διάδοσης της φαντασίωσης ήταν η αποτίμηση που είχε κάνει ο σοβαρός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μέριλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης, ο οποίος υπολόγισε ότι κάθε μετοχή άξιζε το 2011 το ασύλληπτο ισόποσο των 675 δισ. δολαρίων! Αυτομάτως ευυπόληπτες και λαθρόβιες ιστοσελίδες πλημμύρισαν με αδαμαντοποίκιλτες ιστορίες υπερπλουτισμού, βγαλμένες μέσα από τα πιο χλιδάτα παραμύθια της Χαλιμάς. Δεδομένου ότι ο Σώρρας μαζί με τον κρητικής καταγωγής Μανώλη Λαμπράκη, ορθοπεδικό χειρουργό στην Αστόρια του Κουίνς στη Νέα Υόρκη, ο οποίος το 1995 είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ, διατείνονταν ότι είχαν στην κατοχή τους 4 τέτοιες μετοχές.

Γεγονός από το οποίο προέκυπτε ο υπολογισμός μιας υπέρογκης περιουσίας γύρω στα 3 τρισ. δολάρια! Για να προφυλάξει το επιστημονικό κύρος του από τον σάλο των απορριμμάτων ενός παραμυθιού με χρυσοστόλιστους δράκους, ο ομογενής καθηγητής -ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν στην 4η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ- διαχώρισε αργότερα τη θέση του. Για να προστατέψει την πολιτική του υπόσταση κατηγόρησε ευθέως τους δύο «τρισεκατομμυριούχους» ως απατεώνες που έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και τους δωδεκαθεϊστές. Χώρια που σε απολογητική συνέντευξή του περιέγραφε ότι η υπόθεσή του θύμιζε το «νερό του Καματερού», καθώς το ακάματο ντουέτο του εκμυστηρευόταν ότι για την υλοποίηση των σχεδίων του «δεν υπήρχε σάλιο». Εκ της εξομολόγησης συνάγεται ότι υπήρχαν μόνο «φούμαρα», όχι εσφαλμένες εκτιμήσεις.

Η ζημιά, όμως, είχε γίνει και η υπόθεση λάμβανε ανεξέλεγκτες επικοινωνιακές διαστάσεις καθώς ο δήθεν άκαμπτος για το δίκιο του Αρτέμης Σώρρας, χρησιμοποιώντας αγοραία γλώσσα από το μικρόφωνο ραδιοφωνικού σταθμού κλειστού κυκλώματος της Ομογένειας στην Aστόρια, αρχές Οκτωβρίου 2012, καλούσε τις ελληνικές αρχές πριν του ρίξουν λάσπη να υποχρεωθούν να ελέγξουν τους λογαριασμούς του.

Προειδοποιούσε ακόμη ότι αν τους ελέγξουν, η επόμενη μέρα τους θα είναι δύσκολη. Εστω κι αν δεν εξέλαβαν την απειλή του τοις μετρητοίς, οι ελληνικές αρχές και η ΤτΕ ζήτησαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μία απάντηση για το αν υπάρχουν ή όχι τα χρήματα του Σώρρα. Η απάντηση στο αίτημά τους, έπειτα από έρευνα, κατέφτασε επισήμως στις 5 Απριλίου του 2013. Σαφώς σε αυτήν αναφερόταν ότι τα χρεόγραφα των ερευνούμενων ΔΕΝ (τα κεφαλαία γράμματα τα επέλεξε ο συντάκτης της επιστολής) είναι έγκυρα, οι λογαριασμοί δεν υπάρχουν και η διακίνησή τους θα πρέπει να κινητοποιήσει τον εισαγγελέα. Πολύ κομψά ο γενικός επιθεωρητής των ΗΠΑ διατύπωνε προς την Τράπεζα της Ελλάδος: «Αν θέλετε να αναφέρετε το θέμα σε τοπικό επίπεδο, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τις διωκτικές αρχές της χώρας σας».

Παρότι, όμως, η απειλή του βλοσυρού Σώρρα περί δυσκολιών της επόμενης μέρας άλλαζε αποδέκτη, αποδείχτηκε ότι ένας μύθος, όσο σαθρός κι αν είναι, δεν διαλύεται από ανταλλαγές e-mails. Ειδικότερα όταν η σαχλαμάρα έχει και δεύτερο, εφεδρικό σχέδιο προς εφαρμογή, μπορεί να διατηρεί επί μακρόν τη θλιβερά αβάσταχτη γοητεία της. Αφότου η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά την απορρόφηση της Τράπεζας Ανατολής έδωσε σε κάθε μέτοχο της τελευταίας 200 χάρτινες (ούτε μεταλλικές, ούτε χρυσές, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) δραχμές, η ιστορία έληξε αποκαρδιωτικά για τους υποτιθέμενους δισεκατομμυριούχους κατόχους τους. Αναπόφευκτα οι 4 ή 44 περιβόητες μετοχές που ανακάλυψε ο «τυχερός» Σώρρας στο παλιό σεντούκι είχαν πλέον μόνο συλλεκτική αξία, άξιζαν μόνο πενταροδεκάρες και η χρησιμότητά τους ήταν μόνο ως περιτύλιγμα αμπαζούρ αντίκας.

Και ομόλογα 2,85 τρισ. δολαρίων

Την ίδια κιόλας εποχή, όμως, ο δαιμόνιος Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος δεν περιγράφεται ως άνθρωπος που βιώνει τις ψευδαισθήσεις του, είχε προλάβει να ανακοινώσει ότι κατέχει «ομόλογα» του Αμερικανικού Δημοσίου, δηλαδή διεθνείς συναλλαγματικές ύψους 2,85 τρισ. δολαρίων! Το πώς προέκυψε αυτό το τερατώδες ποσό θα μπορούσε να συναγωνιστεί επάξια όλα τα σενάρια της σειράς ταινιών «Πόλεμος των Αστρων». Ούτε λίγο ούτε πολύ οι συνεργάτες του ισχυρίζονταν ότι απέκτησε τα χρήματα μεταβιβάζοντας στην αμερικανική κυβέρνηση ορισμένα, όχι όλα, πνευματικά δικαιώματα που αφορούν πολύ υψηλή τεχνολογία, η οποία ήταν γνωστή στον ελληνικό χώρο την εποχή του Ζηνός, δηλαδή του Διός, και του Απόλλωνος.

Η συγκεκριμένη καινοτόμα τεχνολογική επινόηση, που οι ρίζες της αγγίζουν τα βάθη των αιώνων, σχετίζεται δήθεν με τα διαστημικά καύσιμα που χρησιμοποιεί η ΝΑSΑ και φαίνεται ότι ξετρέλανε του Αμερικανούς επιστήμονες όταν τους τα αποκάλυψε ο Σώρρας, ο οποίος αυτή τη φορά εκτιμάται ότι δεν τα βρήκε στα μπαούλα της γιαγιάς του. Είτε τα γνώριζε ως μετενσαρκωμένος Απόλλωνας, είτε του τα αποκάλυψαν οι εξωγήινοι, είτε είναι ο ίδιος εξωγήινος, όπως έχει εκμυστηρευτεί ιδιωτικώς ότι υποψιάζεται ο συνεργάτης του Μανώλης Λαμπράκης. Ο τελευταίος, σε τηλεοπτική εμφάνισή του στις 15 Σεπτεμβρίου 2012 ανέλυε περίπου παραληρηματικά: «Στις 12 και ένα λεπτό, στις 16 Ιουνίου, προσγειώθηκε στην Αμερική, στην Καλιφόρνια, το τελευταίο διαστημόπλοιο που έλειπε, το οποίο βρισκόταν στο Διάστημα για 17 μήνες.

Διερωτάται, λοιπόν, κάποιος, με τι καύσιμα;». Και κλείνοντας παρότρυνε τους τηλεθεατές να ψάξουν το σχετικό βίντεο στο Ιντερνετ, λες και μπορούν να διαπιστώσουν από την εικόνα αν το προωθητικό των διαστημικών πυραύλων μύριζε πετρέλαιο ή αέρα κοπανιστό. Οπως και να ’χει, πάντως, σύμφωνα με τις διηγήσεις για τις επιστημονικές περιπέτειeς του και διαστημικού ευεργέτη Αρτέμη Σώρρα, φαίνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε στον τελευταίο σχεδόν 3 τρισ. σε αμερικανικά ομόλογα επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήμα εκείνη την περίο­δο. Ολόκληρος πρόεδρος των ΗΠΑ τον διαβεβαίωνε μάλιστα ότι θα κατέβαλε, σύμφωνα με συμβόλαιο με το Αμερικανικό Δημόσιο, ολόκληρο το αντίτιμο στις 9 Αυγούστου του 2014. Ωστόσο, έπειτα από προσωπική παράκληση του Ομπάμα, τα ομόλογα ανανεώθηκαν για ακόμη πέντε χρόνια, είτε γιατί η Μισέλ δεν κρατούσε μαζί της ψιλά, είτε γιατί σε εκείνη τη φάση η Αμερική δεν είχε ρευστότητα σε μετρητά για να τον πληρώσει. Με λίγη υπομονή, πάντως, θα τα πάρει τα λεφτά είτε από τον Τραμπ, είτε από την Κλίντον, στους οποίους ο αυστηρός μέσα στην απέραντη γενναιοδωρία του Σώρρας δεν θα ανεχτεί πλέον να του κλαίγονται ως κοινοί μπαταχτσήδες.

 Κατά κάποιον τρόπο, αυτό που αλλού θα πυροδοτούσε χοντρό γλέντι λέγεται ότι είναι το σύνηθες στυλ των υπομονετικών αφηγήσεων που ανθούν, εν μέσω αναζητήσεων κάλυψης άλλων επιτακτικότερων αναγκών, κατά τις συζητήσεις των θαμώνων στα γραφεία των «Ελλήνων Συνέλευσις». Ενδεχομένως η ειλικρινής, αν και όχι ακατάπαυστη, ενασχόλησή τους με ελλάνια αξιακά πρωτόκολλα, τους Εβραίους τραπεζίτες και τους Ελληνες δυνάστες, να έχει αποσπάσει την προσοχή τους από το σημαντικό θέμα της πραγματικής περιουσίας του «πολέμαρχου» του φορέα τους. Εξάλλου η συνάφεια με τα πιο απλά κοσμοείδωλα παρέχουν το πλεονέκτημα της αντιστάθμισης κάθε ενδοιασμού. Ισως πάλι να μην έχει φτάσει στα αυτιά τους, ή ηθελημένα να αγνοούν ότι τα χρεόγραφα που έχει στα χέρια του ο Σώρρας δεν είναι γνήσια. Τα έχει εκδώσει το 2001 μια σπείρα πλαστογράφων που τα έχουν τυπώσει στον απλό εκτυπωτή του σπιτιού τους και τα διακινούσε ένας πρώην δικηγόρος ονόματι Στίβεν Λούις Γουόσνι, φερόμενος ως συνεργάτης του Σώρρα. Στην αναζήτηση του πρώτου έχουν τεθεί οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ καθώς εικάζεται ότι ο ίδιος έχει βρει καταφύγιο σε χώρες της Ασίας και της Αφρική.

Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να πλασάρει τις άχρηστες συναλλαγματικές που κυκλοφορούν σε απατεώνες, οι οποίοι προσπαθούν με αυτόν τον παράνομο τρόπο να αποσπάσουν επιτηδείως χρήματα από ιδιώτες και κυβερνήσεις τριτοκοσμικών χωρών. Αυτομάτως δημιουργείται το ερώτημα γιατί ο Αρτέμης Σώρρας δεν καταδιώκεται ως κάτοχος πλαστών χρεογράφων. Τον προστατεύει άραγε το γόνιμο πνεύμα των Ολύμπιων θεών ή μήπως είναι τα διαστημικά καύσιμα που σχηματίζουν αόρατα απροσπέλαστο τείχος γύρω του; Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο πρακτικά. Εφόσον δεν έχει ανταλλάξει τα πλαστά χρεόγραφα με γνήσια κρατικά ομόλογα, μετρητά ή υποθήκες ακινήτων από δήμους, δεν έχει διαπράξει καμία εγκληματική πράξη. Αν συμβεί, ακαριαία θα συλληφθεί, λέει διακεκριμένος νομικός.

Οσο κι αν οι οπαδοί του ισχυρίζονται ιδιοτελώς και προσχηματικά ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη τον δικαίωσε αναγνωρίζοντας την εγκυρότητα των ομολόγων στη μήνυση που υπέβαλε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης εναντίον τους για διασπορά ψευδών ειδήσεων, η αλήθεια είναι μία: το δικαστήριο έκρινε απλώς ότι ο πανέξυπνος, αλλά όχι και ρομαντικός, Σώρρας και οι δικοί του δεν αποτελούν απειλή για την εθνική οικονομία. Δεν αποφάνθηκε για την ύπαρξη ή μη δισεκατομμυρίων σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα ή όχι. Αλλωστε οι ατιθάσευτες φαντασιώσεις και η υπεράσπισή τους με συμπαθητικό, έστω ακατανόητο, πείσμα, όταν δεν παραβαίνουν τον νόμο και δεν παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Συντάγματος, δεν διώκονται σώνει και καλά . Στο κάτω-κάτω, ευλόγως αναρωτιούνται πολλοί γιατί οι αυταπάτες να είναι για τον Πατρινό Αρτέμη αντικείμενο χλεύης και εμπόδιο θητείας στον δημόσιο στίβο όταν άλλοι με αυτές έκαναν λαμπρή καριέρα. Πολύ απλά, απαντούν δικαιολογημένα οι περισσότεροι, γιατί ο κάθε Σώρρας δεν προέρχεται από μια αξιοσέβαστη πολιτική κληρονομιά, αλλά είναι, ως καιροσκόπος, συγκυριακός βουτηχτής στον σωρό μιας αρχαιόπληκτης μπαρουφολογίας.