Αυτός είναι ο λόγος που δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου!

0
11

Το να θέτεις τον πήχη υπερβολικά ψηλά δε σημαίνει ότι θα τον φτάσεις κιόλας, μάλλον το αντίθετο

Μια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard, η Amy Cuddy, αποκαλύπτει τον κυριότερο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.
AdTech Ad

Όπως επισημαίνει η Cuddy, ένας μέσος άνθρωπος είναι πιο πιθανό να πετύχει τους στόχους του, και κατ’ επέκταση να αντλήσει χαρά από αυτό, εάν οι στόχοι του είναι μικροί και εφικτοί -τουλάχιστον στην αρχή.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν θέτουν στόχους για τον εαυτό τους είναι ότι επικεντρώνονται στον προορισμό και όχι στο ταξίδι, ή αλλιώς στο αποτέλεσμα και όχι στη διαδικασία.

Η Cuddy είναι ειδικός σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συγγραφέας του βιβλίου “Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges”. Έχει μελετήσει σε βάθος τα κίνητρα που μας οδηγούν είτε στο να νιώθουμε περηφάνια με τα κατορθώματά μας, είτε αντιθέτως, τύψεις και απογοήτευση με τις αποτυχίες μας, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να πετύχεις απαιτείται ρεαλισμός και… πρόγραμμα!

“Όσο πιο μακριά βρίσκονται οι στόχοι σου από σένα, είτε πρόκειται για την απώλεια 20 κιλών είτε για την δουλειά των ονείρων σου, είναι βασική προϋπόθεση η ύπαρξη χιλιάδων μικρών ενδιάμεσων βημάτων. Και δεν πρέπει να ξεχνάς ότι σε κάθε ένα από αυτά τα βήματα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποτυχίας.”

Με άλλα λόγια, κάνε μικρά καθημερινά βήματα για να φτάσεις σε ένα μεγάλο στόχο. Έτσι, όταν θα πετυχαίνεις ένα στόχο, θα έχεις μεγαλύτερο κίνητρο να προσπαθήσεις να κατακτήσεις ένα καινούριο. Η πιο έξυπνη  και αποτελεσματική προσέγγιση είναι να εξοικειωθείς και κυρίως να απολαύσεις τη διαδικασία.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να μοιάζει αντιπαραγωγικό, σαν να αποπροσανατολίζεσαι από το “έπαθλο”, αλλά η Cuddy τονίζει τη σημασία της μακροπρόθεσμης προοπτικής μέσω ενός βραχυπρόθεσμου πλάνου. Δεν πρόκειται να χάσεις ας πούμε όλο το βάρος που επιθυμείς μέσα σε ένα βράδυ, οπότε η καλύτερη επιλογή για να μην τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής είναι να εστιάσεις στο πώς θα αδράξεις την κάθε μέρα.

Έτσι μόνο θα πετύχεις τους στόχους σου και αυτά που κάποτε φαίνονταν βουνό θα διαπιστώσεις ότι, τελικά, ήταν piece of cake!

Business Insider